M
utlu başlayan, mutlu devam eden ve mutlu bir şekilde biten bir hikâyeyi okumak ister misiniz? Çok güzel yazılmışsa okunur elbette. Ama çoğu zaman sıkıcı gelir insana. Bir hikâyeyi ilginç yapan bazı konular vardır. Biz de bunları sizlerle paylaşmak istedik. Aşağıda bazı ipuçları vereceğiz. Sizlerde bunlara ekleme yapabilirsiniz. Beğenmediklerinizin ya da kafanıza yatmayanların üstünü çizebilirsiniz. Bana tavsiyeleriniz de olabilir. Onun için sizlerin görüşleri benim için çok önemli.
• Yolunda gitmeyen her şeyi not etmekle işe başlayın.
Yazacağımız hikâyede hiçbir şey yolunda gitmesin. Oyun oynamak istiyoruz ama yağmur yağıyor. Her yer çamur içerisinde. Canınız sıkıldı. Hemen buna çözüm yolları aramaya başlayın. Aklınıza ilk gelen çözüm yolunu/yollarını yazın. Bu şekilde bir akıl yürütme sizlere hikâyenizde çok yardımcı olacak. Bazen kimsenin aklına gelmeyecek çözümler bulacaksınız. Okuyucunuz şaşıracak bulduğunuz çözümlere. İlgiyle okuyacak kitaplarınızı.
• Başınıza gelebilecek en olur olmaz şeyleri düşünün.
Çok iyi beklediğiniz bir sınavda düşük not aldınız. Ya da futbol takımızın en iyi oyuncusunun ayağı kırıldı. Hem de çok önemli bir maç öncesinde. Okulunuza daha yeni alıştınız. Yeni arkadaşlar, yeni öğretmenler. Ama pat diye taşınmanız gerekti. Başınıza gelebilecek daha çok olay vardır böyle. Ne kadar olumsuz olay varsa yazın ve bunları nasıl atlatacağınızı düşünün. Sizinle birlikte okuyucularınız da aynı yoldan gidecekler ve hikâyelerde kendilerini bulacaklar. Severek okuyacaklar sizleri.
• Hayatta neler kaçırdıklarınızın bir listesini çıkarın.
İnsan hayatta çok şeyleri kaçırır. Peki, üzülmek mi gerekir kaçırdıklarımıza? Elbette hayır. İyi bir oyuncu olmamıza rağmen okul futbol takımına girememişizdir. Hiç önemli değil. Okul takımı yoksa mahalle takımı olur. Düşünsenize bir. Mahallede kendi futbol takımını kuruyorsunuz. Nasıl olsa hikâye bu. İstediğiniz gibi bir takım kurabilirsiniz. Hatta mahallenin köpeğini bile oynatabilirsin. İnan buna bir de mizah katarsan herkes senin hikâyeni ilgi ile okur.
• Sahip olmadıklarınızın/olamadıklarınızın bir listesini çıkarın.
İnsan hayatta çok şey ister ama çoğuna sahip olamaz. Hikâyelerde ise istediğimizi yaparız. Sahip olmak istediklerini ve sahip olamadıklarını ve de bunlara nasıl ulaşacağını yazarsan hikâyen ilginçleşmeye başlar.
• Ne olamayacağınızı nedenleri ile birlikte not edin.
Büyüyünce ne olacaksın? Hemen hemen herkesin karşılaştığı sorudur bu. Böyle bir soru karşısında ne/neler olamayacağımızı sıralarsak (örneğin astronot olamayacağım, doktor olamayacağım, avukat olamayacağım vb. eğer ressam olmak istiyorsan ve de yetenekliysen saydıklarımızı olmayacağın/olamayacağın normaldir.)daha sonra da neden olamayacağımızı yazarsak ilginç olmaz mı? Aslında bunların hepsi tersten mantık yürütmedir. Olumsuzları yazmak değildir. Olumsuz şeyleri yazmak insanı mutsuzluğa itebilir. Kimse hikâyesinin kötü bitmesini istemez. Ama hikâyenin içinde kahramanlarımızın başına olur olmaz şeyler gelebilir.